Tuesday, July 31, 2007

Rezeki & Bersyukur....

Assalamualaikum,

Berjumpa kita lagi. Yesterday was just my introduction. I was very busy yesterday to meet dateline. Hehehehe....Biasalah...makan gaji....bukan gaji buta.

Today, I just wanna talk (read: discuss?) about rezeki and syukur.

Adakah kita bersyukur dengan rezeki yang dilimpahkan kepada kita walaupun sebutir nasi? Adakah kita bersyukur kerna dapat melihat lagi mentari pagi tadi?
Adakah kita bersyukur kerna masih berpeluang melihat wajah-wajah kesayangan kita?

Lumrah manusia, lagi banyak rezeki yang diberi, makin kurang la rasa syukur tu. Sebab fitrah manusia itu lupa. Hanya datang kecelakaan baru tau apa itu syukur dan rezeki Allah. Maka, bersujudlah mereka hingga berbekas sejadah dan juga dahi-dahi mereka...

Terlalu banyak pengalaman aku di dalam isu ini. Klu nak difikirkan dengan akal fikiran, memang tak tidak ada jawaban. Hanya dengan rasa ikhlas berkongsi rezeki dan mengucap rasa syukur...ada keringanan yang aku alami. Mengalir air mata apabila datang rezeki (baca: bantuan) dengan tidak disangka-sangka ketika aku memerlukan bantuan tersebut.

Terlalu lali telinga aku mendengar keluh-kesah (termasuk diri aku sendiri) dengan 'kepayahan' yang dialami. Masih menuding jari (baca: menuduh) pihak lain menyebabkan 'kepayahan' kita itu tadi. Tapi adakah kita terfikir bagaimana sumbangan kita terhadap 'kepayahan' kita tadi?

Apa tanggungjawab kita sebenarnya? Di manakah kita?

No comments: